Presentació de l'11a edició de la Mostra de CineBaix

cartell
10/07/2017

La celebració de l'11a edició de La Mostra de CineBaix ens ha de servir per donar un nou impuls al propòsit iniciat en l'edició anterior d'abraçar un àmbit d'actuació comarcal i d'ampliar les propostes cinematogràfiques a un àmbit internacional.

La Mostra de CineBaix: la promoció i la protecció de la diversitat cultural i lingüística

La selecció de les pel·lícules que oferim no deixa de ser un recull de les propostes cinematogràfiques més actuals (seleccionades o premiades als festivals de més renom) des del compromís fundacional de La Mostra i de l'Associació CineBaix, que és la promoció i la protecció de la diversitat cultural i lingüística.

Per a això aquesta 11a edició, que celebrem del 2 al 12 de novembre, torna a ser, una altra vegada, un nou intent de proves i experimentació per aconseguir aquests objectius. Creiem que la feina de La Mostra de CineBaix ha d'anar més enllà d'aquesta intensa trobada d'11 dies de novembre, que, de fet ,els considerem la Festa Major del Cinema al Baix Llobregat. Moments intensos per donar suport, no només a la creació cinematogràfica de les diverses cultures ­molt sovint invisibles a les cartelleres dels cinemes­-, sinó també de compromís amb les propostes de resolució dels conflictes ­alguns molt violents­ que succeeixen especialment al sud de la Mediterrània i al Llevant, però també a dins del nostre país i al nostre entorn.

La Mostra de CineBaix té com un dels seus objectius originals apropar el cinema del sud de la Mediterrània i del Llevant al ventall de públic més ampli possible, amb l'objectiu de difondre i promocionar el cinema d'aquests països i donar a conèixer una altra mirada d'aquestes societats, lluny dels tòpics, fòbies i estereotips als quals ens tenen habituats. I això en base a considerar el cinema com a eina per donar suport a un canvi social que fomenti la tolerància, el respecte, la cohesió social i la convivència, aixi com la lluita contra les desigualtats i la pobresa, dins una cultura de la pau que fomenti la lluita contra el racisme, la xenofòbia i el fonamentalisme.

És per això que dins l'edició de La Mostra d'enguany, després que en l'edició anterior ens proposéssim un àmbit d'actuació comarcal i ampliar les propostes cinematogràfiques a un àmbit internacional, hem posat en marxa noves iniciatives amb la col·laboració d'altres festivals i entitats. La proposta és ampliar-la temporalment: una mostra de cinema, La Mostra de CineBaix, que estigui activa durant tot l'any.

I això serà possible gràcies al treball en xarxa i a col·laboració amb diferents festivals tant de Catalunya con de la resta de l'Estat espanyol, amb l'objectiu de poder oferir la millor selecció cinematogràfica dels diferents àmbits geogràfics i culturals: Àsia, Amèrica Llatina i Àfrica.

Al llarg del 2018, i com a continuació de La Mostra que ara celebrem, programarem tres cicles de cinema: al gener un cicle de cinema asiàtic, al març un cicle de cinema llatinoamericà i al maig un cicle de cinema africà.

El cicle de cinema asiàtic serà possible gràcies a la col·laboració de Casa Àsia i s'emmarca dins el programa “Cinemes d'Àsia” que organitza Casa Àsia a la xarxa de municipis de la província de Barcelona amb el suport de la Diputació de Barcelona. El cicle de cinema africà ho serà amb col·laboració del Festival de Cinema Africà de Tarifa (FCAT).

Aquesta 11a edició mantenim les seccions habituals* de La Mostra, si bé la secció de cinema llatinoamericà la incloem dins una secció d'àmbit internacional en la qual programem ­ com a introducció d'aquesta nova modalitat que estarà activa al llarg de l'any­ pel·lícules africanes, asiàtiques, europees i llatinoamericanes, totes elles seleccionades i premiades en diferents festivals i que mostren la gran diversitat d'estils i temes dins d'una proposta més àmplia de resistència al model dominant de distribució cinematogràfica que no ens deixa veure tota aquesta riquesa cultural.

Benvinguts a l'11a edició de La Mostra de CineBaix, mostra de cinema Internacional del Baix Llobregat!

 

*Seccions habituals: “Des de l'altra riba” - “Cinema del sud de la Mediterrània i del Llevant” - “Curtmetratges” - “Recull de l'any” - “La Mostra.Educa”